Vylet do Erfurtu a pojednani o nemecke kuchyni

sobota 22. říjen 2011 22:25

Katedrala a nase mala skupinka ERASMUS studentu s vlajkami.

Tento clanek bude pojednavat o dalsich dnech stravenych v malebnem mestecku Jena i prilehlem okoli.

Tak jsem zpet s dalsimi zazitky. Za poslednich par dni se toho zase toho tolik nedelo, az na zacatek kursu. Samozrejme v nemcine. Nakonec jsem si rekla, ze si behem prvniho semestru vezmu zejmena nemcinu a zbytek kreditu si dodelam behem druheho semestru. Protoze zazitek na hodine historie o vlivu nabozenskych kalendaru, me presvedcil, ze nemecky opravdu jeste neumim moc dobre (rozumej vubec). Ale to se snad zlepsi, vzhledem k tomu, ze me ceka 6 hodin nemciny tydne.

Jinak jsem zacala chodit do mistni menzy, coz je velice zajimava kulinarska zkusenost. Jak jsem uz drive psala, jidlo je v supermarketu relativne levne a ve vyborne kvalite. Ale co se zpracovani tyce? Hruza, hruza... Jeste jsem pochopila knedlik s cervenym zelim, masem a zalitym gulasovou omackou, to muze byt nejaka mistni specialita. Nebo usmazena zelenina, ktera vypada jako smazeny syr, s bramborovou kasi a zalita curry omackou jako pokus o asijskou kuchyni. Ale cous-cous s mrkvi a paprikou, nebo brambory s tlustym veprovym a kvetakovou parodii na kysele zeli? To uz na mne bylo trochu moc. Musim rici, ze Nemci a vareni, neni to prave orechove. Maji stejne ingredience jako my, stejne zpracovani masa, ale zkombinovat ho v pozivatelne jidlo fakt neumi. Co jim opravdu jde je chilli con carne na ruzne variace, ale to jist kazdy den taky nejde. Takze ackoliv obcas ceskou kuchyni povazuji za ne prilis zdravou, tak je rozhodne chutnejsi.

Jenom pro zajimavost, s kavou je to tu podobne jako v jinych zemich, krome CR. Nemci moc nepiji Esspresso, neboli jak se u nas rika "presso s mlikem". Po obede si davaji italske ristretto, ale jinak se tu spise pije Caffe Au Lait nebo Cappuccino, popripade prekapavana kava. Specialitou je Milchkaffe (ktere si davam ja), kombinace Cappuccina a Esspressa. Zajimave je, ze tu neni tak bezne pakovy kavovar, ale spise stroje, kde zmacknete tlacitko s prislusnou kavou. Kupodivu je to kafe dobre.

S tematem jidla se poji muj maly problem/otazka/prosba. Hodne lidi se mne pta na typicky ceskou kuchyni a vzhledem k tomu, ze jsme se rozhodli delat takove male internacionalni vecere, chteji po mne abych neco typicky ceskeho uvarila. Ale vzhledem k tomu, ze vetsinou to je vice lidi pohromade a neni dost mist k sezeni, nemuzu prijit na jine typicky ceske jidlo, ktere by se dalo vestoje, bez taliru a priboru. A navic asi tezko bych se svymi minimalnimi kulinarskymi znalostmi dokazala uvarit knedlo-vepro nebo svickovou. Takze pokud vas neco napadne, dejte mi vedet do komentaru nebo do mailu, predem dekuji.

Jinak dnes jsme absolvovali hromadny vylet do hlavniho mesta Durynska- Erfurtu (predtim jsem davala mylne informace, nenachayim se v Sasku, ale v Durynsku). Uzasne je, ze za semestralni poplatek 160 Euro jsem obdrzela kartu Thoska, ktera funguje nejen jako studentsky prukaz, ale i jako tramvajenka po celem Durynsku, takze i cesty vlakem do jinych mest a dopravu v nich, nemusim platit zvlast. A samozrejme to zahrnuje i volne vstupy do ruznych pamatek nebo zlevneny kebab:-). Tedy zpet k puvodnimu tematu. Sedesaticlenna skupina lidi, kteri se chovaji trochu jako prvnacci v metru, se vypravila na vylet. Po patecni ERASMUS party, kterou v jednu rano ukoncila policie, byli vsichni trochu unaveni, ale stalo to za to. Erfurt je opravdu krasne mesto (takze kdo se za mnou chysta, muze cekat vylet prave sem). Asi dvacet kostelu na par metrech ctverecnich, nejstarsi synagoga v Evrope (ano, nase Staronova neni nejstarsi), nebo most, na kterem jsou postavene domy a pod nimi tece reka. Nadhera. Navstevu jsme zakoncili ve studentske hospudce, kam chodil Martin Luther, takze o inspiraci a zazitky rozhodne nebyla nouze.

Tak dnes timto koncim, pokud vas neco zaujmulo, napiste.

Alzbeta Svandova

lunicBramboráky ovšem Bětko neoslníte,23:2924.10.2011 23:29:44
LuciaČeská dobrota09:1324.10.2011 9:13:25
EditaČeskkuchyně18:4023.10.2011 18:40:03
EditaČeskkuchyně18:3123.10.2011 18:31:56
JaromírA to jste ještě jistě17:2323.10.2011 17:23:11
Evatradiční kuchyně10:2123.10.2011 10:21:28
Evatradiční kuchyně10:2023.10.2011 10:20:51

Počet příspěvků: 7, poslední 24.10.2011 23:29:44 Zobrazuji posledních 7 příspěvků.

Alzbeta Svandova

Alzbeta Svandova

Vitam vas u tohoto pokusu o zachyceni studia a pridruzeneho pobytu v SRN/NDR na Friedrich Schiller Univesitat in Jena. Rikam pokus, protoze si nejsem jista, jestli to bude vubec zajimave psani a cteni, zejmena pak, kdyz mam na pocitaci pouze anglickou klavesnici. Ale uvidime.

Jsem clovek. To je sice velmi obsirny pojem, ale nemyslim si, ze bych nasla vhodnejsi.

REPUTACE AUTORA:
0,00

Seznam rubrik

Tipy autora

tento blog
všechny blogy